Batterijen

De vraag en het aanbod van elektriciteit verandert continu. Vandaag vangen minder duurzame energiecentrales deze schommelingen op. Maar jij kunt ervoor zorgen dat deze schommelingen opgevangen worden op een duurzame manier.

Hoe? Door samen met andere pioniers te kiezen voor eigen energieproductie en –opslag. Zo bouwen wij samen aan een nieuwe, schonere wereld!

Werking van een thuisbatterij

De thuisbatterij slaat het "te veel" aan zonne-energie van overdag op. Wanneer de zonnepanelen dan niet veel opleveren omdat het bewolkt is of avond wordt, springt de batterij in en wordt je woning op bedrijf van stroom voorzien door de energie die je eerder "over" had.

Bij elke thuisbatterij hoort een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zo wordt de energie die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, opgeslagen. De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij zorgt voor grotere onafhankelijkheid en een prijsvoordeel als het op je energieverbruik aankomt.


Bestaande PV installatie uitbreiden met een batterijsysteem >> Retrofit

Veel gebruikers bereiken zonder fotovoltaïsch opslagsysteem (batterij) de grens van wat mogelijk is. Overdag wordt de meeste stroom opgewekt, maar dan zijn de meeste mensen naar hun werk. Met tijdschakelaars of Smart Home-systemen kan maar een deel van de opgewekte stroom direct worden gebruikt (vaatwas, droogkast, wasmachine, airco).

 's Avonds, wanneer het donker is en de PV-installatie geen energie meer opwekt, wordt tegen betaling extra stroom ingekocht bij de energieleverancier. Dit probleem wordt opgelost wanneer u de installatie achteraf laat voorzien van een PV-opslagsysteem. Hiermee kan de stroom overdag worden opgeslagen en naar behoefte worden afgenomen. Zo'n systeem noemen we retrofit.

Als retrofit van de PV-installatie aanvankelijk helemaal niet is gepland, wordt waarschijnlijk gebruikgemaakt van een conventionele omvormer voor zonne-energie. Door het ontbreken van aansluitmogelijkheden is deze niet compatibel met de batterij. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • De geïnstalleerde omvormer voor zonne-energie wordt vervangen door een hybride omvormer.
  • Er wordt naast de omvormer voor zonne-energie een batterijomvormer met een geschikte opslageenheid toegevoegd.{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x