Batterijen

De vraag en het aanbod van elektriciteit verandert continu. Vandaag vangen minder duurzame energiecentrales deze schommelingen op. Maar jij kunt ervoor zorgen dat deze schommelingen opgevangen worden op een duurzame manier.

Hoe? Door samen met andere pioniers te kiezen voor eigen energieproductie en –opslag. Zo bouwen wij samen aan een nieuwe, schonere wereld!

Werking van een thuisbatterij

De thuisbatterij slaat de goedkopere energie van ‘s avonds en de zonne-energie van overdag op. Wanneer de zonnepanelen dan niet veel opleveren omdat het bewolkt of avond is, springt de thuisbatterij in en voorziet je woning of bedrijf van de opgeslagen energie.

Bij elke thuisbatterij hoort een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zo wordt de energie die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, opgeslagen. De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij zorgt voor een grote onafhankelijkheid en prijsvoordeel als het op je energieverbruik aankomt.


Zonnepanelen en batterijen

De populariteit in zonnepanelen heeft geleid tot de opkomst van een (oude) nieuwe technologie: zonnepanelen opslag door middel van batterijen. Deze batterijen slaan overtollige stroom op, zodat op momenten waar weinig of geen zonnestroom kan worden opgewekt zoals bewolkte dagen of ’s nachts, een woning toch gebruik kan maken van de zonnestroom.


Zonnepanelen uitbreiden met batterijsysteem --> Retrofit

Veel gebruikers bereiken zonder fotovoltaïsch opslagsysteem (batterij)  de grens van wat mogelijk is. Overdag wordt de meeste stroom opgewekt, maar dan zijn de meeste mensen naar hun werk. Met tijdschakelaars of Smart Home-systemen kan maar een deel van de opgewekte stroom direct worden gebruikt (vaatwas, droogkast, wasmachine, airco).

 's Avonds, wanneer het donker is en de PV-installatie geen energie meer opwekt, wordt tegen betaling extra stroom ingekocht bij de energieleverancier. Dit probleem wordt opgelost wanneer de exploitant de installatie achteraf laat voorzien van een PV-opslagsysteem. Hiermee kan de stroom overdag worden opgeslagen en naar behoefte worden afgenomen. Zo'n systeem noemen we retrofit.


Als retrofit van de PV-installatie aanvankelijk helemaal niet is gepland, wordt waarschijnlijk gebruikgemaakt van een conventionele omvormer  voor zonne-energie. Door het ontbreken van aansluitmogelijkheden is deze niet compatibel met de batterij. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • De geïnstalleerde omvormer voor zonne-energie wordt vervangen door een hybride omvormer.
  • Er wordt naast de omvormer voor zonne-energie een batterijomvormer met een geschikte opslageenheid toegevoegd.{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x