Loading....

VENTILATIE

Het principe van een ventilatiesysteem is vrij eenvoudig: op een gecontroleerde manier verse lucht aanvoeren in leefruimtes en vochtige lucht afvoeren in vochtige ruimtes. Onder leefruimtes rekent men de living, slaapkamer en bureau/speelkamer en onder vochtige ruimtes rekent men de keuken, de badkamer en WC. Voor nieuwbouw zijn de ventilatie normen vrij eenvoudig en moeten alle ruimtes aan ventilatie normen voldoen, maar bij verbouwingen is dit minder doorzichtig.

Waarom ventileren?

Gecontroleerd ventileren zorgt voor een gezond en aangenaam binnenklimaat zonder veel energie te verspillen

Door enkel te isoleren kan je het energieverbruik van je woning wel aanzienlijk doen dalen, maar om een aangenaam en gezond binnenklimaat te generen is voldoende ventilatie noodzakelijk.

Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er constant een gezond binnenklimaat in uw woning heerst. U zal zich ongetwijfeld beter voelen in een omgeving met verse lucht terwijl tevens onaangename geuren snel naar buiten afgevoerd worden. Ook voor de woning zelf is een goede ventilatie belangrijk. Zo worden immers condensatie- en vochtproblemen vermeden.

VENTILEREN EN LUCHTDICHT BOUWEN GAAN HAND IN HAND

Lucht in een gebouw raakt verontreinigd door verschillende vervuilingsbronnen: bouwmaterialen, uitstoot van apparaten, de buitenlucht maar ook bewoners en gebruikers van het gebouw. Het ventileren van binnenruimten is daarom noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Bij een luchtdicht gebouw is ventileren noodzakelijk.

Een slecht binnenklimaat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals geïrriteerde ogen en luchtwegen, hoofdpijn en allergie. Te veel vocht in de binnenlucht kan schimmelgroei bevorderen. De relatieve vochtigheid ligt best tussen 40 en 60 %, want te droge lucht geeft dan weer andere problemen. Bij ventileren wordt de vervuilde binnenlucht voortdurend vervangen door verse, zuurstofrijke buitenlucht.

 

Luchtlekken

Elk gebouw heeft kieren en spleten waarlangs lucht ongecontroleerd naar buiten of binnen kan. Het gaat hier om o.a. slecht sluitend schrijnwerk, spleten onder een buitendeur of rondom een garagepoort, maar ook aansluitingen van muren met schrijnwerk of vloeren, tot luchtstromen via stopcontacten en andere nutsvoorzieningen.

luchtlekken

De hoeveelheid lucht die doorheen deze lekken stroomt, valt niet te regelen. Daardoor worden sommige ruimtes te veel en andere te weinig verlucht. Daarenboven is de stromingsrichting onbepaald en verliest het gebouw energie.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Profiteer nog vlug van de Batibouw korting!

Vraag een offerte
Back To Top